Cunoscutul scriitor a intervenit in favoarea comunitatii romanesti printr-un editorial in ultimul numar al saptamanalului „L’Espresso”. Intitulat ironic „Nenorocitii de romani”, articolul cuprinde lista celor mai cunoscuti infractori din Peninsula, dar ale caror nume au fost „romanizate” cu terminatiile specifice.
Astfel, Franzoni (n.r. condamnata pentru ca si-a omorat fiul de trei ani) devine Franzonescu, iar mafiotul Provenzano devine Provenzanul.

Premierul, criticat

De ironia autorului nu scapa nici premierul Berlusconi care devine Berluschescu. Eco ii reproseaza magnatului italian ca a dat publicitatii date legate de violuri cu care sa justifice legalizarea patrulelor civile: 7,8 la suta din violuri sunt comise de romani, iar 6,3 la suta, de marocani.

Scriitorul observa insa ca majoritatea violurilor sunt comise de italieni, in mare parte in familie, ponderea acestora ajungand la 60,9%. „Si atunci patrulele pentru cine le facem, pentru locuitorii orasului Bergamo?”, se intreaba Eco. Incheierea este rezervata „concluziei” ca toti romanii enumerati, de fapt infractori italieni cu nume romanizate, sunt de vina pentru imaginea italienilor in lume, „altfel un popor onest, cu frica de Dumnezeu”.

Cabinetul Berlusconi a fost deseori atacat pentru atitudinea fata de imigratie si straini. Intr-un recent interviu acordat cotidianului spaniol „El Mundo”, premierul incearca sa se dezvinovateasca de acuzatiile de rasism. „In ceea ce-i priveste pe romani, cetateni europeni, Franta a expulzat anul trecut cateva mii, iar Italia doar 40”, s-a aparat Berlusconi.

Filosof si scriitor

Umberto Eco, reputat romancier, semiotician si filosof italian, este laureat al premiului Printul de Asturia si Doctor Honoris Causa a peste 25 de universitati din toata lumea. S-a nascut pe 5 ianuarie 1932, in Alessandria, Piemont. Umberto Eco a publicat peste 50 de opere, printre care „In cautarea limbii perfecte“, „Limitele interpretarii“, „Despre literatura“, „Lector in fabula“ sau „Inainte ca racul“.

Insa, romanul care l-a consacrat la nivel mondial este „Numele Trandafirului“ (publicat pentru prima oara in 1980), urmat de titluri precum „Pendulul lui Foucault“, „Insula din ziua de ieri“, „Baudolino“ si „Misterioasa flacara a reginei Loana“.