Biserica a anuntat ca pregateste dosarul pentru a depune plangere impotriva Turciei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), pentru cele 522 de locasuri de cult distruse in nordul Ciprului. "Acesta este un lucru necesar deoarece Turcia continua sa distruga, in cunostinta de cauza, biserici de pe insula noastra", a precizat comunicatul Bisericii Ortodoxe.

Ciprul a fost divizat in 1974 in urma unei invazii turce, declantata de o revolta sustinuta de Grecia, care a dus la trecerea masiva a populatiei dintr-o parte a insulei in cealalta. Nordul Ciprului este un teritoriu separatist turco-cipriot, unde Biserica Ortodoxa nu are acces.

Liderii comunitatilor turca si cipriota poarta negocieri pentru reunificarea teritoriului, iar in luna ianuarie ei au hotarat sa fondeze o unitate de consiliere pentru prezervarea si restaurarea patrimoniului cultural al insulei.

Potrivit bisericii, mai multe capele au fost transformate in "morgi, grajduri, cluburi de noapte si ferme de pui".

Insula are relicve de o valoare inestimabila in multe biserici. Dupa 1974, mai multe dintre acestea au fost recuperate de Biserica in colectii din strainatate, furate in timpul invaziei. Biserica Ortodoxa din Cipru este o ramura independenta a comunitatii ortodoxe si una dintre cele mai vechi din lume, datand din Barnaba, unul dintre primii adepti ai lui Iisus. Sfantul Lazar care, potrivit Bibliei a fost inviat din morti de Iisus Hristos, a raspandit crestinismul pe aceasta insula, unde a si murit.