In cadrul unui decret semnat la 22 ianuarie de Obama ce ordona inchiderea inchisorii intr-un an, aceasta reexaminare a procedurilor de detentie urma sa fie predata Casei Albe pana sambata.

Oficialul a spus ca raportul conchide ca prizonierii au fost tratati uman, conform conventiilor de la Geneva si a celorlalte legi recunoscute de SUA. El a declarat ca documentul face si "recomandari si observatii", dar a refuzat sa precizeze natura lor, scrie NewsIn.

New York Times a scris vineri seara, pe site-ul sau, ca raportul vorbeste mai ales despre atenuarea izolarii prizonierilor, carora li se permite sa discute mai des si sa aiba mai multe activitati de recreere.

Inainte ca raportul sa fie publicat, Asociatia americana pentru apararea libertatilor civile a criticat concluziile, spunand ca ele tin de "exonerarea" administratiei Bush pentru presupusele rele tratamente suferite de prizonieri.

"Chiar Obama a recunoscut ca Guantanamo incalca legile nationale si internationale. De aceea, acest raport, care ascunde sub pres politicile abuzive ale lui Bush, este atat de iritant", a spus Anthony Romero, directorul ACLU.

Amnesty International a declarat ca aceste concluzii "nu sunt surprinzatoare" si a subliniat ca exista "multe marturii bine documentate legate de rele tratamente la Guantanamo in ultimii ani".
Pentagonul a recunoscut ca raportul este incheiat, dar nu a facut comentarii.

Procurorul general, Eric Holder, a anuntat vineri ca a numit un fost procuror federal, Matthew G. Olsen, pentru a conduce o noua echipa interagentii care va reexamina dosarele celor circa 240 de prizonieri de la Guantanamo. "Echipa va vedea daca este posibila transferarea sau eliberarea prizonierilor respectanduse secruitatea nationala si interesele in strainatate ale SUA, va stabili daca guvernul ar trebui sa urmareasca penal acesti detinuti pentru posibile infractiuni, va recomanda si alte mijloace legale in ceea ce priveste prizonierii", a spus el.

Decretul prezidential stipuleaza ca Holder trebuie sa coordoneze examinarea dosarelor cu secretariatul Apararii, Departamentul de Stat, cu ministerul pentru Securitate interna, cu directorul national al Informatiilor si comandantul Statului Major interarme.