Familia victimei a acceptat ajutorul financiar, cel mai mare din istorie acordat de Israel unui cetatean strain. Suma a fost, initial, confidentiala, insa a devenit publica dupa ce a fost transmisa de un oficial unui ziar local din Israel.

Guvernul israelian a oferit, in prima faza, 1,8 milioane de dolari, in aprilie 2008, insa familia militarului ucis au refuzat-o, calificand gestul drept un "tertip" in vederea amanarii procesului ce urma sa inceapa in luna mai anul trecut. citeaza NewsIn.

Ministerul israelian al Apararii a declarat ca soldatii au deschis focul pentru a se apara de atacul declansat de tancurile palestiniene, in timpul cautarii tunelurilor din Rafah, de la granita de sud a Fasiei Gaza cu Egiptul.

Oficialii israelieni au declarat ca barbatul in varsta de 34 de ani ar fi putut fi impuscat de la spate de un soldat palestinian, dar testul balistic cerut de familie a demonstrat ca impuscatura care l-a ucis pe cameramanul James Miller provenea de la o arma israeliana.

"Familia lui James Miller confirma acceptarea sumei, care, spun ei, dupa cinci ani jumatate, este probabil gestul cel mai apropiat de a admiterea vinovatiei din partea israelienilor", a spus un reprezentat al familiei Miller.

James Miller se afla in Gaza pentru a filma documentarul "Death in Gaza", pentru postul american HBO. Filmul a castigat trei premii Emmy si un trofeu Bafta in 2005.

Cameramanul a fost ucis la doar o luna dupa Tom Hurndall, un student londonez in varsta de 22 de ani, ucis tot in Rafah. Tom Hurndall a decedat la un spital din Londra, dupa noua luni de coma, iar soldatul implicat in moartea lui a fost gasit vinovat de crima fara premeditare de un tribunal militar israelian.