"Daca Tratatul nu este ratificat, nu va mai avea loc nicio extindere, poate cu exceptia Croatiei", a spus el, dupa o reuniune cu presedintii paramentelor ceh, suedez, spaniol si francez.

"Tarile care nu il ratifica isi asuma astfel responsabilitatea pentru statele care nu se vor putea alatura UE", a declarat Poettering, conform NewsIn.

Cehia, care prezideaza UE, este singura dintre statele membre care nu s-a pronuntat inca pe text si votul Parlamentului, din 3 februarie, risca sa fie din nou amanat. Integrarea europeana a Balcanilor este totusi una dintre prioritatile presedintiei cehe a UE.

"Poettering m-a intrebat cat timp va dura procesul de ratificare, Nu i-am putut da un raspuns", a recunoscut liderul Camerei inferioare cehe, Mirolsav Vlcek.

El a promis totusi sa depuna eforturi pentru ca Parlamentul sa ratifice cat mai rapid tratatul. La inceputul saptamanii, chiar el a preconizat o noua amanare a votului, din motive procedurale.

Procesul de ratificare din Cehia este deja in mare intarziere, pentru ca a fost sesizata Curtea Constitutionala. Aceasta si-a dat pana la urma acordul in noiembrie, impotriva avizului presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus.