Geir Haarde, premierul Islandei, a anuntat luni demisia imediata a guvernului sau, consecinta crizei economice care afecteaza tara de patru luni, informeaza AFP.

Potrivit Reuters, demisia guvernului va fi prezentata presedintelui inca de luni (n.r. 26 ianuarie 2009).

Duminica, ministrul islandez al comertului Bjorgvin Gudni Sigurdsson isi anuntase demisia, prima din cadrul coalitiei aflate la putere, recunoscandu-si responsabilitatea pentru criza economica ce afecteaza tara de patru luni. Demisia sa o antrenase pe cea a lui Jonas Jonsson, directorul general al Autoritatii pentru Pietele Financiare (FSA), Ministerul Comertului supervizand aceasta institutie, potrivit NewsIn.

Sigurdsson a explicat ca nu a demisionat mai devreme in pofida numeroaselor apeluri, crezand ca este in masura sa convinga populatia ca guvernul a luat deciziile cele mai bune in ultimele luni.

In ultimele saptamani, in Islanda aveau loc din ce in ce mai multe manifestatii pentru a cere demisia imediata a Guvernului, desi premierul Geir Haarde a anuntat vineri ca va organiza alegeri anticipate in 9 mai, cu doi ani mai devreme de termen.

Islanda, o tara insulara cu 320.000 de locuitori, care nu face parte din Uniunea Europeana, avea o economie bazata pe sectorul bancar, iar criza internationala din toamna a facut ravagii. In cateva zile, Guvernul a preluat controlul asupra a trei banci mari care se confruntau cu probleme de lichiditati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.