Spitalele publice poloneze sunt privatizate si transformate in societati comerciale. Directorii spitalelor sunt multumiti deoarece, datorita privatizarii, scapa de datorii. Multumiti sunt si proprietarii spitalelor, pentru ca in societati controlul fondurilor este mult mai riguros, relateaza cotidianul polonez Reczpospolita.

Conform datelor Ministerului polonez al Sanatatii, pana acum au fost transformate in societati aproape 50 din 700 de spitale poloneze. Orasele carora apartin aceste unitati prefera sa conduca spitalele in baza dreptului comercial, deoarece astfel le este mult mai usor sa le gestioneze.

"De cateva luni, aceste transformari sunt tot mai multe. Observam ca pentru orasele care s-au decis pentru privatizare, operatiunea este avantajoasa", declara Marek Wojcik din Uniunea Oraselor Poloneze. in ce scop este transformat un spital public in societate comerciala? "Pentru unii este un mod de a scapa de datorii, pentru altii este o metoda de a rationaliza serviciul medical local", apreciaza Wojcik. Datorita transformarii spitalelor in societati, consiliile locale au un control mai mare asupra modului in care unitatile cheltuiesc banii. Consiliul de conducere al spitalului privatizat are mai multe drepturi decat consiliul unei intreprinderi publice.

De exemplu, el poate numi si revoca directorul spitalului. Angajatii spitalelor transformate in societati se tem insa ca din cauza privatizarii isi vor pierde locurile de munca. "A trebuit sa concediem o parte din personal", marturiseste Tomasz Stubaniewicz, presedintele Consiliului de conducere al spitalului din Tuchola (voievodatul Kujawsko-Pomorskie). "Dar pretul a fost supravietuirea institutiei. Daca n-ar fi fost privatizarea, ar fi trebuit sa inchidem spitalul si sa-i concediem pe toti", a adaugat el. Spitalul din Tuchola avea 400 de angajati, acum mai sunt 250.