Este prima declaratie publica a unui oficial ONU dupa ce organizatia Human Rights Watch a acuzat Israelul, saptamana trecuta, ca a folosit obuze cu fosfor, care pot provoca arsuri grave, degaja mult fum si pot evidentia tintele, fiind o sursa de iluminare, arata NewsIn.

"Principalul depozit a fost avariat grav de ceea ce pare sa fi fost obuze cu fosfor", a declarat Holmes, la New York. "Cei de la fata locului nu au nicio indoiala ca au fost (obuze cu fosfor - n.red.). Daca vreti o confirmare, la fel cred si eu", a adaugat el.

Mai multi oficiali occidentali spun ca fosforul alb nu este interzis in mod precis, insa o conventie internationala din 1983 interzice folosirea de arme incendiare impotriva civililor.

"Daca lovesc oameni, provoaca arsuri ingrozitoare, iar daca lovesc cladiri, acestea iau foc; de aceea spun ca nu ar trebui folosite in astfel de circumstante, chiar daca sunt sau nu interzise", a declarat Holmes.

Israelul a refuzat sa faca vreo declaratie cu privire la munitia pe care o foloseste in Gaza, insa Tsahalul (armata israeliana) a confirmat in 2006 ca a folosit obuze cu fosfor in timpul razboiului impotriva gruparii libaneze Hezbollah.

Cladirea atacata joi apartine agentiei UNRWA pentru refugiatii palestinieni, din cadrul ONU. Un alt atac a fost lansat asupra unui centru de pregatire vocationala, a declarat Holmes. In total, trei persoane au fost ranite in cele doua operatiuni.

Amnesty International: Atacul israelian asupra cladirii ONU ar putea fi o crima de razboi

Operatiunea israeliano-palestinian a inceput la 27 decembrie 2008, cand statul israelian a atacat teritoriul palestinian pentru a opri tirurile cu rachete lansate de gruparea islamista Hamas. Premierul Ehud Olmert a prezentat scuze lui Ban Ki-moon pentru atacul asupra agentiei ONU, insa a adaugat ca s-a actionat ca raspuns la tirurile palestiniene.

Directorul UNRWA pentru operatiunile din Gaza, John Ging, a declarat prin videoconferinta de la depozitul bombardat ca grupul de legatura israelian nu a informat agentia, in timpul unei intalniri la Tel Aviv, ca ar exista militanti in cladire. "Ei sustin ca militanti atacau din zona, dar nu era niciun militant si nu s-a tras din cladiri. Aceasta este pozitia oficiala a autoritatilor israeliene care lucreaza cu noi", a declarat Ging.
Consiliul de Securitate al ONU a fost informat cu privire la bombardament de Haile Menkerios, seful departamentului politic al Natiunilor Unite, ai carui membri si-au exprimat "ingrijorarea" fata de situatie, potrivit ambasadorului francez Jean-Maurice Ripert.

"Le cerem tuturor partilor sa respecte legile umanitare si sa asigure protectia civililor", a declarat Ripert in numele Consiliului, pe care il prezideaza in luna ianuarie. Consiliul de Securitate nu a dat publicitatii nicio declaratie scrisa.

Adunarea Generala, formata din 192 de membri, a lansat o sesiune speciala de discutii despre Gaza. Potrivit diplomatiilor, in timpul intalnirii ar urma sa fie adoptata o rezolutie fara caracter de constrangere, care sa ceara implementarea deciziei Consiliului pentru un armistitiu imediat, luata la 8 ianuarie.
Majoritatea membrilor Adunarii ii sustin pe palestinieni si critica Israelul. Presedintele Adunarii, Miguel D'Escoto, a respins obiectiile Israelului, care sustinea ca intalnirea nu ar trebui sa aiba loc pentru ca de aceasta problema se ocupa Consiliul de Securitate.

D'Escoto, originar din Nicaragua care a acuzat Israelul de "apartheid" sau segregatie rasiala, a declarat ca Adunarea trebuie sa ia pozitie, deoarece rezolutia Consiliului nu a reusit nici sa obtina un armistitiu, nici deschiderea punctelor de trecere a ajutoarelor umanitare spre Gaza. La randul sau, ambasadorul palestinian Riyad Mansur a declarat ca, daca nu se va ajunge la un armistitiu, va incerca sa obtina o rezolutie obligatorie, care sa forteze Israelul sa respecte capitolul sapte din Carta ONU. Statele Unite ar putea vota impotriva unei astfel de rezolutii.