MAE a intreprins toate demersurile diplomatice necesare pentru a contribui la identificarea solutiilor care sa permita rezolvarea disputei comerciale, atat la nivelul contactelor bilaterale, cat si la nivel mecanismelor europene.

Romania se raliaza pozitiei Presedintiei Uniunii Europene prin care se solicita reluarea la capacitate normala a livrarilor de gaze naturale destinate UE, precum si a negocierilor dintre cele doua parti, in scopul unei reglementari definitive a disputei comerciale bilaterale pentru a evita escaladarea dificultatilor deja existente. In calitate de stat membru UE, Romania participa la mecanismele specifice de consultare si decizie ale Uniunii in acest domeniu.

MAE urmareste in continuare cu atentie implicatiile evolutiei acestei crize atat din perspectiva incidentelor directe pentru Romania, pentru populatie si consumatorii industriali, cat si a efectelor in plan european, in vederea adoptarii masurilor necesare.

Reprezentantii MAE au comunicat aceasta pozitie in contactele diplomatice pe care le-au avut, inclusiv cu diplomati ai ambasadelor Federatiei Ruse si ai Ucrainei la Bucuresti.