De la alegerea sa la 4 noiembrie, Obama, care a decis sa petreaca aceasta perioada de tranzitie in fieful sau din Chicago, a stat mult la birou, lucrand cu colaboratorii sai pentru formarea noii echipe.

"A fost una dintre cele mai bine organizate perioade de tranzitie din cate am vazut", a spus istoricul Julian Zelizer, de la Universitatea Princeton.

"Nu numai ca a numit personalitati deosebite in termeni de capacitati intelectuale si experienta, dar in domenii-cheie, ca economia si apararea, a reusit sa se pozitioneze la centru, fara sa se indeparteze de baza sa de sustinere", a explicat el.

In prima sa conferinta de presa dupa alegeri, Obama a promis ca va ataca frontal criza economica, dar a adaugat ca nu se va grabi in ceea ce priveste numirea membrilor echipei sale.

Obama a format Cabinetul combinand talente, dupa modelul idolului sau politic, Abraham Lincoln. In noul cabinet figureaza fosta sa rivala din primarele democrate, Hillary Clinton, pentru functia de secretar de stat, spectalistul in mecanismele economiei, Timothy Geithner, la Trezorerie, si doi republicani, printre care Robert Gates, care isi pastreaza postul de secretar al apararii.

Hillary Clinton va avea dificila misiune de a reface imaginea SUA in lume, de a continua procesul de pace in Orientul Mijlociu si de a incerca ameliorarea relatiilor intre India si Pakistan. Geithner va fi in prima linie in lupta impotriva crizei economice, in timp ce Gates va trebui sa se ocupe de retragerea americana din Irak si de consolidarea trupelor din Afganistan.

Celelalte alegeri facute de Obama demonstreaza dorinta acestuia de a se inregistra progrese reale in dosare precum incalzirea climatica sau reforma din sistemul de sanatate si cel al educatiei.

Putine dintre alegeri au fost criticate. Obama a obtinut sustinere si dincolo de partidul sau. Astfel, Karl Rove, fost consilier politic al lui Bush, artizanul campaniilor electorale ale presedintelui republican, a calificat alegerile facute drept "linistitoare".

Fostul rival al lui Obama din alegeri, republicanul John McCain, a declarat ca echipa pentru securitate nationala decisa de Obama include personalitati "in care americanii pot avea incredere".

Obama isi va incheia vacanta in Hawaii la 1 ianuarie, dar, inainte, va asista acolo la un serviciu funerar pentru bunica sa, Madelyn Dunham, care a murit chiar inainte de alegerile din 4 noiembrie.