Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat ca intalnirea celor noua lideri est-europeni cu Sarkozy, a carui tara detine presedintia prin rotatie a UE, a dus la inregistrarea unor progrese, insa raman multe eforturi de facut inainte de summitul UE de la 11-12 decembrie.

"Am discutat si s-au inregistrat unele progrese, insa nu am terminat", a declarat Sarkozy, dupa discutiile din Polonia. El a precizat ca este convins ca un acord va fi gasit la summitul de la Bruxelles.

Pe langa Franta si Polonia, la negocieri participa: Ungaria, Romania, Cehia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania.

Europa si-a fixat un triplu obiectiv pana in anul 2020: sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 20% fata de nivelul anului 1990, consumul de energie regenerabila sa ajunga la 20% din consumul total si sa reduca cu 20% consumul de energie.

Polonia, care a amenintat ca-si va folosi dreptul de veto, complica de mai multe luni negocierile. Totusi, premierul polonez Donald Tusk a declarat miercuri ca s-ar putea ajunge in curand la un compromis.

Principalul motiv al nemultumirii Poloniei este legat de sistemul de tranzactionare a cotelor de dioxid de carbon, unul dintre principalele gaze cu efect de sera. Ideea initiala a fost de a obliga marile intreprinderi industriale sa plateasca pentru fiecare tona de dioxid de carbon emisa, incepand din 2013. Totusi, mai multe tari, printre care Polonia, unde peste 90% din electricitate este produsa de termocentrale, se tem ca aceasta masura va avea un impact dur asupra economiei nationale.