Summitul, la care s-a discutat si despre un "pasaport centramerican", nu a precizat nici numele viitoarei monede unice, nici data la care va intra in circulatie.

Acordul pentru o moneda unica este unul dintre elementele unui "Plan de masuri urgente" pentru "amortizarea impactului regional al crizei financiare internationale", potrivit unei declaratii in 41 de puncte semnata la San Pedro Sula, al doilea oras al tarii. Planul prevede mai ales "infiintarea unui fond comun de credit, economic si financiar, pentru dezvoltarea regiunii in contextul negocierilor America-Centrala-Uniunea Europeana".

Participantii la summit s-au pronuntat pentru "promulgarea de legi privitoare la imigratie, educatie si securitatea democratica, de natura sa ofere o mai mare coeziune integrarii centramericane si sa le asigure cetatenilor beneficiile acestei integrari".

Summitul a fost prezidat de presedintele din Honduras, Manuel Zelaya, si au participat omologii sai din Guatemala, Salvador, Nicaragua, precum si Samuel Lewis Navarro, vicepresedinte si minuistrul de externe din Panama, vicepresedintele Republicii Dominicane, ministrul comertului exterior din Costa Rica si vicepremierul din Belize.