"A decedat", a spus un membru al biroului de presa, fara sa faca precizari.

"Sfantul Patriarh a murit la locuinta sa din Peredelkino, din apropiere de Moscova, vineri dimineata", a informat seful biroului de presa, Vladimir Viguilianski.

Patriarhul Moscovei si al tuturor rusilor, Aleksei al II-lea, a murit din cauza unei insuficiente cardiace, a anuntat un oficial de la Patriarhie, citat de RIA Novosti in editia electronica.

"Mi s-a spus ca moartea a fost provocata de o insuficienta cardiaca", a declarat el.

Patriarhul, care conducea Biserica Ortodoxa Rusa din 1990, a murit la resedinta sa de la Peredelkino, in regiunea Moscovei.

Despre Patriarh se stia ca sufera de inima. De asemenea, el a suferit un atac cerebral sever in 2002. In aprilie 2007, presa a scris ca este intr-o clinica din Elvetia in stare grava sau chiar mort. Patriarhia a confirmat ca Aleksei al II-lea a urmat un tratament in Elvetia, dar a negat ca starea sa ar fi fost grava.

Kiril si Klement, favoriti la conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse

Patriarhul Rusiei a fost un apropiat al lui Vladimir Putin

Patriarhul Rusiei, Aleksei al II-lea, care a murit vineri, la varsta de 79 de ani, a fost foarte iubit de rusi, a fost un apropiat al lui Vladimir Putin, iar unii l-au suspectat ca ar fi actionat ca agent KGB.

Patriarhul Aleksei al II-lea era cel de-al 15-lea Patriarh al Moscovei si lider spiritual al Bisericii ortodoxe ruse. Pe numele de laic Aleksei Mihailovici Ridiger, el s-a nascut la 23 februarie 1929 la Tallinn, in Estonia, in familia unui preot. Este descendent al clanului nobiliar germanic von Rüdiger, care a adoptat ortodoxia in secolul al XVIII-lea.

Aleksei a absolvit seminarul teologic din Leningrad in 1949, a fost numit diacon in 1950, apoi preot si ulterior a devenit calugar. A absolvit academia teologica in 1953. La 14 august 1961 a fost ales episcop de Tallinn, iar la 23 iunie 1964 a fost promovat arhiepiscop.

La numai 39 de ani devenea mitropolit. Dupa moartea Patriarhului Pimen I in 1990, Aleksei a fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse.

In pofida varstei sale, Patriarhul era foarte sanatos si ducea o viata pastorala activa. Avea dese aparitii televizate si intalniri cu politicieni. Resedinta patriarhala este la Peredelkino, o suburbie a Moscovei, si include o biserica restaurata, veche de 350 de ani, un muzeu si o casa cu trei etaje. Avea si o resedinta de iarna - un apartament in centrul Moscovei. Patriarhul se deplasa cu o masina blindata si era plasat sub protectia agentilor federali. Fiind calugar, patriarhul nu avea voie sa aiba proprietati, resedintele si masinile fiind in proprietatea Patriarhiei Moscovei.

Presa a relatat in trecut despre unele controverse legate de Patriarh. Astfel, potrivit unor documente scoase din Rusia de Vasili Mitrohin si publicate in Marea Britanie, Aleksei al II-lea ar fi fost agent KGB in timpul perioadei sovietice. Potrivit lui Mitrohin, numele de cod al lui Aleksei ar fi fost Drozdov si ar fi fost recrutat in 28 februarie 1958. Biserica Ortodoxa rusa considera insa ca documentele au fost falsificate.


Un alt aspect controversat este pozitia sa fata de homosexualitate. Daca public s-a opus constant afisarii homosexualitatii in Rusia, in particular ar fi propus parade gay la Moscova si Sankt Petersburg. Biserica "a sprijinit invariabil institutia familiei si condamna relatiile netraditionale, pe care le considera o deviere vicioasa de la natura umana data de Dumnezeu", a scris Aleksei al II-lea.