Ministrii de externe ai tarilor NATO s-au renunit marti si miercuri la Bruxelles pentru a discuta despre perspectivele de aderare ale Ucrainei si Georgiei si despre reluarea relatiilor cu Rusia.

"Deciziile reuniunilor de astazi si de ieri sunt importante pentru ca, din privinta perspectivelor de aderare a Ucrainei si Georgiei, deciziile luate la Bucuresti raman perfect valabile", a spus ministrul roman de externe Lazar Comanescu.

Nu este vorba numai de "a transmite un mesaj incurajator" si nici de "un refuz politicos", ci, dupa cum a explicat ministrul, de faptul ca lucrurile nu s-au schimbat de la Bucuresti si pana in acest moment.

Comanescu a spus ca a putut constata inca o data succesul pe care l-a avut summitul NATO organizat in aprilie la Bucuresti. "Spre satisfactia mea, nu a existat un ministru care sa nu faca referire la deciziile de la Bucuresti. Bucurestiul a fost pe buzele tuturor", a spus ministrul zambind.

La summitul de la Bucuresti, liderii NATO nu au acordat celor doua foste republici sovietice Planul de actiuni in vederea aderarii (Membership Action Plan, MAP), echivalent cu statutul de tara candidate, din cauza ezitarilor unora dintre tarile membre provocate de opozitia vehementa a Rusiei.

Liderii NATO convenisera insa ca problema MAP pentru cele doua tari sa fie reexaminata la reuniunea ministeriala care a avut loc marti si miercuri.

Lazar Comanescu a explicat ca la reuniune s-a decis ca evaluarea progreselor pe care Ucraina si Georgia le fac spre a deveni membre NATO se va face prin intermediul comisiilor de cooperare, NATO-Ucraina, respectiv NATO-Georgia.

"Exista pentru ambele tari un plan individual de actiune, astfel ca ele nu au primit MAP", a mai spus seful diplomatiei romane.

In ceea ce priveste reluarea dialogului cu Rusia, s-a reconfirmat ca atata timp cat aceasta tara nu isi respecta angajamentele luate dupa conflictul din Georgia, nu se poate reveni la "business as usual" (relatii normale).

"Dialogul este cel la care trebuie recurs atunci cand exista probleme confrontationale", a adaugat ministrul, spunand ca dialogul se va relua doar la nivel informal, la nivel de lucru si la nivel ambasadorial, pentru a clarifica ce "vrea fiecare parte".

In acest context, ministrii de externe ai tarilor NATO au cazut de acord ca noua arhitectura de securitate despre care vorbea presedintele rus, Dmitri Medvedev, nu poate fi luata in discutie. "Exista deja o arhitectura de securitate europeana si transatlantica si acestea trebuie sa functioneze la capacitate maxima", a spus Lazar Comanescu.

In privinta misiunilor din Kosovo, Lazar Comanescu a spus ca s-a decis continuarea activitatii KFOR in baza rezolutiei ONU 1244, in timp ce misiunea UE de justitie si politie, EULEX, va deveni operationala de saptamana viitoare. Ministrul a atras iinsa atentia ca statutul misiunii EULEX a fost astfel formulat pentru "a nu prejudicia pozitia tarilor participante fata de independenta Kosovo".