"Da, am decis sa intreprindem actiuni militare la Thinvali. Am luat aceasta decizie. A fost o decizie dificila pe care oricare guvern responsabil ar fi luat-o pentru a asigura securitatea cetatenilor sai", a spus el in fata unei comisii de ancheta parlamentare.

Georgia a lansat in noaptea de 7 spre 8 august o ofensiva militara impotriva Osetiei de Sud, careia Rusia i-a ripostat trimitand masiv trupe in teritoriul georgian. Majoritatea locuitorilor Osetiei de Sud au pasapoarte ruse. Uniunea Europeana a mediat un acord de incetare a focului dupa cinci zile de conflict, iar trupele ruse si-au incheiat retragerea din Georgia abia in octombrie si au ramas in Osetia si Abhazia in numar mult mai mare decat erau inainte. Rusia a recunoscut, de asemenea, independenta celor doua teritorii separatiste.

Rusia si Georgia se acuza reciproc pentru declansarea conflictului din luna august. Guvernele occidentale au condamnat, pe de o parte interventia "disproportionata" a Rusiei, iar pe de alta ofensiva militara georgiana vizand capitala Osetiei de Sud Thinvali.

Criticii lui Saakasvili il acuza ca a intrat intr-un razboi pe care era evident ca Tbilisi nu l-ar fi putut castiga. Zeci de mii de georgieni refugiati nu s-au putut intoarce la locuintele lor, iar diplomatii spun ca planurile fostei republici sovietice de a adera la NATO au fost grav afectate.