In favoarea acordului s-au exprimat 149 de parlamentari dintre cei 198 care au votat. Parlamentul are 275 de deputati.

Acordul a fost aprobat de Guvern si urma sa fie dezbatut miercuri de Parlament, care a amanat insa votul pentru joi. Ultimele ore de negocieri intre partide asupra acordului au adus o lovitura de teatru, Bagdadul cerand un referendum in luna iulie pentru aprobarea acestuia. "Nu doar Parlamentul trebuie sa se pronunte asupra acestui acord, ci si poporul irakian, intr-un referendum care va avea loc in 30 iulie, pentru a-l putea evalua la sase luni dupa intrarea in vigoare", a anuntat miercuri un consilier irakian pentru securitate nationala. "Este o problema irakiana si americanii trebuie sa ne inteleaga temerile", a precizat el ulterior.

Secretarul de stat american Condoleezza Rice a dat asigurari miercuri ca eventualitatea unui referendum asupra prezentei americane in Irak "nu va amana" intrarea in vigoare a acordului incheiat cu guvernul irakian, la 1 ianuarie.

Acordul priveste statutul fortelor americane in Irak dupa 31 decembrie, cand expira rezolutia ONU ce reprezinta baza juridica a prezentei lor, si este insotit de un acord strategic de cooperare mai general. Miza acordului era intrarea sa in vigoare in 1 ianuarie, pentru ca in caz contrar, trupele americane nu ar mai avea baza juridica pentru a se afla in Irak. Premierul Nuri al-Maliki a anuntat deja ca Guvernul nu va cere prelungirea rezolutiei ONU.

Ministrul apararii Teodor Melescanu a declarat, saptamana trecuta, ca asteapta ca Parlamentul de la Bagdad sa ratifice acordul dintre Guvernul irakian si SUA referitor la statutul fortelor americane, inainte ca Romania, care a primit o invitatie preliminara de a ramane in Irak, sa ia o decizie privind viitorul trupelor sale.

Romania a primit o invitatie preliminara din partea Guvernului irakian privind prezenta trupelor romanesti in Irak, insa asteapta o solicitare ferma in care sa se mentioneze sarcinile ce ar urma sa le revina militarilor romani, a spus saptamana trecuta la postul de radio RFI ministrul apararii, Teodor Melescanu. "Da, exista o invitatie de principiu pe care am primit-o, o invitatie preliminara. Asteptam o invitatie cu mai multe elemente, legate de sarcinile care ar urma sa le revina militarilor romani si ne pregatim in acest sens", a spus Melescanu, care nu a precizat cand a primit Bucurestiul aceasta invitatie preliminara.