"A spus ca, evident, daca industria vrea sa construiasca centrale pe baza de carbune, poate sa incerce, dar, spune el, nu o pot face decat falimentand industria carbunelui. Iar el ar lasa sa se intample acest lucru", a spus Palin, rezumand continutul inregistrarii.

Este vorba despre inregistrarea unui interviu acordat de Obama cotidianului San Francisco Chronicle in 17 ianuarie.

"De ce se afla abia acum de aceasta inregistrare?", a intrebat Palin, determinandu-i pe unii din multime sa strige: "Presa liberala". In Statele Unite, "liberal" are sensul de "democrat". Sustinatorii lui Palin sugerau ca presa americana este de partea democratilor si a ascuns acest interviu pentru a-l ajuta pe Obama.

"Acest interviu a fost acordat celor din San Francisco cu multe, multe luni in urma", a spus Palin. "Ar fi trebuit sa stiti de el, pentru a fi informati cand mergeti la vot".

In interviul respectiv, Obama pleda pentru tranzactionarea cotelor de gaze de sera emise de companii. "Daca cineva vrea sa construiasca o centrala pe carbuni, poate sa o faca. Numai ca va da faliment, pentru ca va trebui sa plateasca o suma imensa pentru toate gazele de sera pe care le va emite", a spus el in interviul din ianuarie.

Un purtator de cuvant al lui Obama a spus ca declaratiile sale au fost scoase din context si a subliniat ca in alt moment al interviului, candidatul a spus ca ideea de a elimina complet centralele pe carbuni este "o iluzie".

"Ideea pe care o exprima Obama este ca avem nevoie de o tranzitie de la centralele care produc energie arzand carbuni, cu tehnologie veche, spre centrale cu tehnologie avansata", a spus purtatorul de cuvant, subliniind ca republicanul John McCain impartaseste aceasta idee.