"Lucrul cel mai important este sa conducem tara spre nivelul la care se afla cele mai dezvoltate state", a declarat Pahor intr-o conferinta de presa, dupa o scurta intalnire cu presedintele Danilo Turk, care l-a insarcinat cu formarea noului guvern.

Pahor conduce Partidul Social-Democrat, succesorul Partidului Comunist. Coalitia de centru-stanga formata de formatiunea lui Pahor a castigat alegerile parlamentare din septembrie, in defavoarea conservatorilor lui Janez Jansa. Nominalizarea lui Pahor ar trebui sa fie confirmata vineri de Parlament.
Pahor, fost model, cu o licenta in politica internationala, va avea apoi la dispozitie 15 zile pentru a forma un nou guvern, si acesta urmand a fi confirmat de Parlament.

Analistii sunt de parere ca noul guvern va trebui sa reduca cheltuielile si inflatia si sa mentina cresterea economica solida a Sloveniei, intr-un moment in care exporturile si somajul vor fi afectate de criza financiara globala.

"Vreau sa creez conditiile pentru ca economia slovena sa fie intr-o forma buna. Pentru o piata puternica, este nevoie de un stat puternic, in sensul ca statul creeaza premisele pentru o competitivitate mai mare", a spus Pahor.

Social-democratii au obtinut 29 din cele 90 ale Parlamentului in septembrie, cu 19 mai multe decat aveau dupa alegerile din 2004. Ei au in vedere o coalitie cu alte doua partide de centru-stanga, Zares si Partidul Liberal-Democrat. Din coalitie ar putea face parte si Partidul Pensionarilor, care a fost partener minoritar si in guvernul lui Jansa.