In afara de oferirea de sustinere financiara, aliatii occidentali ai Georgiei doresc sa transmita un mesaj ferm de sustinere politica pentru Tbilisi. Intalnirea la nivel ministerial va fi coprezidata de Comisia Europeana si Banca Mondiala si vor participa peste 70 de tari, ca si institutii financiare internationale.

Rusia a trimis trupe dupa ce Georgia a incercat sa preia controlul prin forta asupra regiunii sale separatiste Osetia de Sud, iar Occidentul a acuzat Moscova de folosirea disproportionata a fortei. SUA au oferit cel putin un miliard de dolari pentru reconstructia Georgiei.

CE a promis pana la 500 milioane de euro pana in 2010, iar comisarul pentru relatii externe, Benita Ferrero-Waldner, a cerut statelor din UE sa acorde individual bani.

Liderul georgian Mihail Saakasvili a sugerat ca ar dori ca donatorii individuali sa ofere dublul sumei promise de CE.

Comisia Europeana spera ca reuniunea va mobiliza ajutor pentru reconstruirea infrastructurii si asistenta pentru zecile de mii de persoane fortate sa-si paraseasca locuintele. Fondurile vor merge si la accelerarea recuperarii economice si imbunatatirea securitatii infrastructurilor energetice.

O evaluare a ONU si Bancii Mondiale estimeaza ca Georgia are nevoie de 3,25 miliarde de dolari in urmatorii trei ani. Banca Centrala din Tbilisi a spus luna trecuta ca institutiile internationale au promis un pachet de imprumut de circa un miliard de dolari, pentru a atenua impactul conflictului asupra sectorului bancar.

Georgia, de o importanta strategica pe rutele energetice, depinde de capitalul strain pentru a se dezvolta si s-a bucurat de investitii mari de la alegerea lui Saakasvili, in 2003.