In ultimele alegeri, deciziile unora dintre candidati de a nu da publicitatii informatii despre starea lor de sanatate au avut un impact foarte mare dupa ce informatiile au iesit la suprafata. In acest an, problemele de sanatate sunt semnificative, deoarece doi din cei patru aspiranti la sefia SUA au supravietuit unor operatii care le-ar fi putut fi fatale, relateaza New York Times.

Daca ar fi ales ca presedinte, candidatul republican, senator de Arizona, John McCain, in varsta de 72 de ani ar deveni cel mai batran presedinte american - la primul mandat, dar si primul ocupant al celei mai inalte functii din SUA care a invins cancerul. Cicatricile de pe obrazul stang al candidatului republican sunt urmele operatiei extrem de complicate suferite in 2003, pentru indepartarea unei tumori maligne.

In luna mai, doctorii si oamenii sai de campanie au editat aproape 1.200 de pagini de informatii medicale, mult mai multe decat pentru toti ceilalti candidati la un loc. Accesul la aceste documente este restrictionat, ceea ce starneste confuzie si intrebari privind boala de care sufera. O intrebare critica se leaga de opiniile diferite ale medicilor privind gravitatea tumorii lui. Daca tumoarea este considerata ca fiind mai grava, creste probabilitatea statistica a mortii din cauza recidivei cancerului.

Senatorul Joseph Binden din Delaware, candidatul democrat la vicepresedintie, in varsta de 65 de ani, a suferit in 1988 o operatie din cauza unui cheag de sange de pe creier. Oamenii sai de campanie au scris 49 de pagini despre starea sa de sanatate. Momentan exista multe neclaritati referitoare la urmele lasate de operatia suferita in urma cu doua decenii.

Ceilalti doi candidati sunt mai tineri si au o stare de sanatate aparent buna, insa putine lucruri sunt cunoscute despre istoria lor medicala.

Candidatul democrat la presedintie, Barack Obama, care s-a apucat de fumat in urma cu mai bine de 20 de ani, s-a lasat cu greu de acest obicei. Obama a spus ca a renuntat la fumat anul trecut, rarind pe parcurs tigarile. In realitate, el a folosit o serie de metode pentru a se lasa de acest obicei, apeland chiar si la guma de mestecat cu nicotina. In orice caz, toate analizele sale actuale sunt normale.

Despre starea de sanatate a candidatei republicane la vicepresedintie, Sarah Palin, nu prea exista informatii, in afara de faptul ca a nascut in luna aprilie a acestui an.

Desi este foarte posibil ca niciun candidat sa nu aiba probleme grave de sanatate, faptul ca informatiile nu sunt dezvaluite opiniei publice ar putea duce in eroare electoratul., mai ales ca in trecut, au existat cateva cazuri in care au fost ascunse informatii esentiale despre starea de sanatate a candidatilor americani.