Munca la negru a fost pana acum supapa salvatoare. In multe state membre, fenomenul este estimat la circa 20% din PIB (iclusiv in Romania). Procedura de legalizare si favorizare a mobilitatii specialistilor a fost conceputa odata cu propunerea Comisiei Europene de adoptare a Cartii Albastre, in octombrie 2007. Acum, in Parlamentul European, membrii Comisiei pentru Libertati Civile slefuiesc proiectul acestei politici imigrationiste selective, urmand a-si da votul asupra raportului in luna noiembrie 2008.

Dornicii vor beneficia de dreptul la munca si rezidenta (inclusiv pentru familia beneficiarului) pentru doi ani, cu posibilitatea de reinnoire, pe intreg teritoriul UE. Statelor membre le ramana insa libertatea de a limita numarul de beneficiari ai vizei Cartii Albastre. Dupa cinci ani, posesorul are drept de rezidenta pe termen lung, dar nu si rezidenta permanenta.

Altfel, 20 de milioane de locuri de munca risca sa ramana neocupate, in urmatoarele doua decenii, in special in sectorul tehnologiei informatiilor, a comunicatiilor si a ingineriei pe piata comunitara.