Reducerea salariilor, prevazuta in bugetul pe anul 2009 anuntat marti, face ca salariul mediu anual al ministrilor irlandezi sa se situeze in jurul sumei de 202.675 de euro. Prin comparatie, un ministru federal din Germania, cea mai mare economie europeana, castiga in medie 154.324 euro.

Ministrul de finante Brian Lenihan preconizeaza reduceri de cheltuieli si cresterea a o serie de taxe, dar Irlanda, altadata una dintre economiile cu care mai mare crestere din UE, se asteapta totusi ca deficitul sau bugetar sa fie de doua ori mai mare decat limita europeana, din cauza recesiunii si a crizei imobiliare globale.

Potrivit ministrului finante, si salariile altor functionari publici vor fi reduse.

"In ceea ce priveste salariile si bugetele sectorului public, va trebuie sa facem mai mult cu resurse mai putine", a spus Lenihan in Parlament, luptandu-se sa se faca auzit in zgomotele de dezaprobare ale opozitiei. "Functionarii nostri publici - profesori, medici si asistente adesea de cea mai inalta calificare - beneficiaza de conditii de salarizare si de munca la standarde internationale".

Sindicatele irlandeze au subliniat ca proiectul de buget demonstreaza prea putina solidaritate. "Familiile muncitoare vor duce cea mai mare parte din povara", a subliniat confederatia.

Guvernul de la Dublin a provocat iritarea multora anul trecut, propunand cresterea salariilor ministrilor cu 16% in 18 luni si cerand in paralel reducerea cheltuielilor publice din cauza incetinirii cresterii economice. In decembrie, ministrii au fost de acord sa amane cresterea salariala, care ar fi facut din premierul Bertie Ahern unul dintre cei mai bine platiti lideri din lumea dezvoltata, mai bine platit decat presedintele american George W. Bush si premierul britanic Gordon Brown.