"O persoana aflata pe un deal, in afara inchisorii, a deschis focul in timpul plimbarii, impuscand mortal un detinut si ranind un altul, care a fost internat in spital", a declarat seful Statului Major al securitatii Administratiei penitenciarelor, Martin Parkuda. Potrivit lui, "unii detinuti au refuzat sa se intoarca in celulele lor dupa acest incident, iar altii au aprins diverse obiecte, declansand un incendiu".

Un barbat inarmat in varsta de 58 de ani a fost arestat in apropierea inchisorii, suspectat ca este autorul focurilor de arma, potrivit unei surse apropiate anchetei.

Circa 100 de jandarmi au fost desfasurati in zona inchisorii. Unii au fost desfasurati in jurul inchisorii, situata la circa zece kilometri sud de orasul Grenoble, altii in incinta ei. Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului.

In timpul incidentelor, numerosi detinuti au fluturat batiste albe la ferestrele celulelor, in timp ce altii tipau. Familiile detinutilor au venit in grupuri mici la inchisoare, inainte de a fi oprite de jandarmi. Spre seara s-a restabilit calmul, potrivit unui oficial sindical.

Potrivit ministrului justitiei, Rachida Dati, care a venit la locul incidentului, detinutul asasinat, nascut in 1979, a carui identitate a refuzat sa o precizeze, avea legaturi cu "o retea de banditism la scara mare si urma sa fie anchetat intr-un alt dosar de asasinat". In editia de luni, cotidianul Le Dauphiné libéré scrie ca este vorba despre Sghair Lamiri, care ispasea o pedeapsa de opt ani de inchisoare pentru atacuri armate comise intre 2001-2002.

Sghair Lamiri era fratele lui Lassad Lamiri, un cunoscut traficant de droguri, in varsta de 27 de ani, a carui ucidere la 13 ianuarie 2003 intr-o suburbie a orasului Grenoble, a reprezentat inceputul unui conflict sangeros intre bande pentru controlul traficului de droguri in acest oras si in imprejurimi, soldat cu moartea a opt persoane si ranirea altor opt in 2007.

Detinutul ranit in incident era cunoscut pentru acte de talharie si "avea legaturi" cu cel care a decedat. El a incercat sa-l salveze inainte de a fi impuscat in mana, a adaugat Dati, precizand ca a fost internat la spitalul CHU din Grenoble. Potrivit Le Dauphiné libéré, detinutul se numeste Nourredine Agaguena si a fost inchis pentru trafic de droguri, dupa ce a fost arestat in Spania.

In total, "cinci focuri de arma" au fost trase din afara inchisorii, de pe o colina din apropierea curtii inchisorii, potrivit ministrului de justitie.