Intrebat daca Moscova va recunoaste independenta Transnistriei, asa cum a facut-o in cazul Osetiei de Sud si Abhaziei, ambasadorul rus la UE a raspuns "cu siguranta, Rusia urmareste o solutie politica la chestiunea transnistreana. Orice alta interpretare ar fi gresita", a spus Cijov, care a participat astazi la o dezbatere organizata de German Marshall Fund, inaintea summitului UE privind Georgia, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Inteleg ingrijorarea Romaniei in aceasta privinta, mai ales ca Guvernul roman a emis sute de mii de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni", a spus Cijov, facand aluzie la criticile anterioare formulate de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski si de purtatorul de cuvant pentru politica externa al crestin-democratilor germani Eckart von Klaeden, care au acuzat Rusia ca a folosit pretextul pasapoartelor rusesti pentru a invada Georgia si a destabiliza regiunea.

Von Klaeden a replicat scurt ca Romania emite pasapoarte "dar nu isi apara cetatenii” recurgand la forta armata.

Preferand termenul de "consecinte" celui de "sanctiuni" pe care le-ar putea adopta UE la adresa Moscovei, politicianul german a spus ca ofensiva militara a Rusiei in Georgia a incalcat clar legislatia internationala, neexistand nici o justificare pentru interventia armata dincolo de limitele regiunilor separatiste.

"Orice incalcare a legii trebuie sa aiba consecinte, altfel nu mai e vorba de legi, ci de altceva - poezii fara rima, principii frumoase, dar nu legi. Daca Rusia foloseste pasapoartele pentru a destabiliza regiunea, atunci acest lucru trebuie sa aiba consecinte asupra regimului de liberalizare a vizelor dintre UE si Rusia", a spus van Klaeden.

Sikorski a amintit de dezmembrarea Poloniei de catre Rusia in secolul XVIII, tot sub pretextul "apararii drepturilor minoritatii ruse". "Exista si o gluma in Polonia, ca Rusia nu invadeaza niciodata nici o tara, doar sare in ajutorul minoritatilor nationale", a spus ministrul polonez.