Relatiile dintre Moscova si cancelariile occidentale sunt din ce in ce mai tensionate. In Osetia de Sud, militarii rusi continua epurarea etnica, dupa cum relateaza observatorii straini

Coplesiti de bogatia din petrol si imbatati de victoria militara asupra micutei Georgii, liderii rusi au trecut la contraatac, in timp ce Vestul este in cautarea unui raspuns adecvat.

Suntem aproape de un al doilea razboi rece sau de un al treilea razboi mondial? In timp ce presedintele rus, Dmitri Medvedev, a dat asigurari ca trupele sale urmeaza sa se retraga, pare ca revenirea in tara a soldatilor treneaza si ca rusii profita de acest lucru pentru a pune in practica epurarea etnica in Osetia de Sud.

Presedintele rus a acordat un interviu in exclusivitate postului TF1-LCI. El a afirmat in mod clar ca, daca europenii "vor o degradare a lucrurilor, o vor avea". Raspunsul occidentalilor nu s-a lasat asteptat. George W. Bush si NATO au cerut Moscovei sa isi reconsidere "decizia iresponsabila de recunoastere a independentei Abhaziei si Osetiei de Sud.

Sfaturile Poloniei

Ministrul de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, sustine ca Rusia va pierde daca va cauta din nou confruntarea cu Occidentul. "As prefera ca Moscova sa coopereze si sa se integreze in Occident, dar ea cauta confruntarea, va pierde din nou", a spus el. "Europa este de zece ori mai bogata decat Rusia si, impreuna cu Statele Unite, Occidentul este de 20 de ori mai bogat", a precizat ministrul.

El s-a declarat increzator ca UE, care va avea luni un summit extraordinar pe aceasta tema, "va gasi mijloace pentru exprimarea nemultumirii si instrumente pentru cooperarea cu Rusia pe baze mai realiste".

Recunoasterea de catre Rusia a regiunilor georgiene separatiste Abhazia si Osetia de Sud presupune numeroase pericole pentru Rusia, avertizeaza presa rusa.

Izolare periculoasa

"Moscova risca sa revina intr-o pozitie de izolare foarte periculoasa, daca niciun alt stat nu sustine independenta Abhaziei si a Osetiei de Sud", potrivit cotidianului oficial "Rossiiskaia Gazeta". Mai rau, "numeroase regiuni ale Rusiei dispun acum de un nou argument in favoarea independentei lor.

Postura Moscovei risca sa-i afecteze si economia, pentru ca ea inseamna "obligatia de a sustine financiar aceste republici, mai ales daca nimeni altcineva nu le recunoaste", afirma analistul Aleksei Arbatov in cotidianul "Vedomosti". El se teme ca "alegerea strategiei de confruntare cu lumea exterioara ar putea duce la oprirea tuturor reformelor din interiorul tarii".

Alexandr Ciurlin critica presa romana

Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexandr Ciurlin (foto), a anuntat intr-o scrisoare remisa Mediafax ca presa romana nu a inteles cine poarta raspunderea crizei din Caucaz si aminteste ca in Georgia a fost gasit armament rusesc.

"Georgia era alimentata cu un flux continuu de arme moderne, inclusiv tancuri, avioane, rachete. In Rusia, pe buna dreptate s-a format opinia ca o asemenea stimulare a militarizarii celor de la Tbilisi facea parte dintr-un plan mai vast, in care Georgiei i se incredintase rolul de cap de pod militar al NATO", sustine Alexandr Ciurlin.