Presedintele Portugaliei, Jorge Sampaio, a decis sa dizolve parlamentul si sa organizeze alegeri legislative anticipate pe fondul unei neincrederi generalizate in actuala echipa de guvernamant si in special in premierul Pedro Santana Lopes.
Pana la urma, Sampaio a ajuns in situatia pe care a sperat sa o evite in urma cu patru luni, cand premierul de atunci, Jose Manuel Durao Barroso, s-a retras din functie pentru a candida la presedintia Comisiei Europene, pe care a si obtinut-o.

Primele scindari au aparut inca de atunci, unii cerand organizarea de alegeri anticipate pe baza carora sa fie desemnat noul guvern iar altii pledand pentru continuitate. Atunci presedintele Sampaio a favorizat ideea continuitatii si stabilitatii politice incredintand Partidului Social-Democrat (de centru dreapta), majoritar in parlament, misiunea de a desemna un nou premier.

Paradoxal, pentru aceasta dificila functie a fost desemnat un politician extrem de contestat chiar si in randurile propriului sau partid, Pedro Santana Lopes, pe care voci proeminente ale social-democratilor il acuza de instabilitate si populism.
Neavand sprijinul deplin al formatiunii sale, lui Santana Lopes i-a fost cu atat mai dificil sa-si joace convingator rolul.

El a trebuit sa faca fata tensiunilor provocate de declaratiile contradictorii ale unora dintre ministrii sai, neintelegerilor din cadrul coalitiei cu Partidul Popular, acuzatiilor ca guvernul a facut presiuni asupra presei si neintelegerilor asupra proiectului de buget si a unor preconizate masuri financiare.
In acest context demisia ministrului tineretului si sportului, Henrique Chaves, a fost picatura care a umplut paharul. Chaves l-a acuzat public pe premierul Santana Lopes ca l-a mintit si a fost lipsit de loialitate.

La aceste acuzatii s-au adaugat criticile exprimate de unul dintre cei mai importanti social-democrati, fostul premier Anibal Cavaco Silva, posibil candidat in viitoarele alegeri prezidentiale, care a scris in saptamanalul "Expresso" ca "oamenii politici competenti trebuie sa-i inlature pe incompetenti", aluzie clara la Santana Lopes.

Semnalele din ce in ce mai puternice nu au mai putut fi ignorate, determinandu-l pe presedintele Sampaio sa convoace alegeri legislative anticipate, care vor avea loc cel mai probabil in februarie. Bineinteles, opozitia socialista, pe care sondajele o plaseaza in acest moment pe primul loc in optiunile electoratului, a salutat decizia, anuntand ca este pregatita sa guverneze.

Nici social-democratii nu renunta la lupta. Important este insa sa aleaga drept "portdrapel" o personalitate mai putin controversata decat Pedro Santana Lopes.