Viitorul lor statut "este un subiect de negociere pasnica si de discutii intre parti", la care sa participe locuitorii celor doua regiuni, Georgia si ONU, a declarat un purtator de cuvant al presedintiei americane, Tony Fratto.

El a precizat ca soarta celor doua teritorii nu depinde de "decizia unei singure tari", o aluzie la recomandarea formulata de Parlamentul rus pentru recunoasterea independentei lor.

Statele Unite isi vor examina si ansamblul relatiilor cu Rusia, a anuntat Casa Alba, subliniind ca Moscova nu respecta nici in prezent acordul pentru incetarea focului cu Georgia.

Consiliul Federatiei (camera superioara a Parlamentului rus) si Duma de Stat (camera inferioara) au votat in unanimitate luni o declaratie care ii recomanda presedintelui rus Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta Abhaziei si Osetiei de Sud.

Decizia ii revine, in prezent, executivului rus, care dispune de o serie de optiuni, de la recunoasterea si anexarea, pur si simplu, a celor doua regiuni, pana la mentinerea statu-quo-ului, ceea ce ar impiedica Georgia sa adere la NATO, potrivit expertilor.