Dupa regele Thailandei, care are 80 de ani, se claseaza cativa emiri ai petrolului, aflati pe teritorii foarte apropiate: seicul Khalifa Ben Zayed Al-Nahyan, presedintele Emiratelor Arabe Unite (60 de ani, 23 de miliarde de dolari), regele Abdallah al Arabiei Saudite (84 de ani, 21 de miliarde), sultanul Bruneiului, Haj Hassanal Bolkiah (62 de ani, 20 de milirarde) si seicul Mohammed ben Rashid Al Maktum al Dubaiului (58 de ani, 18 miliarde). Acesta din urma poseda de asemenea o avere imobiliara alcatuita dintr-un hotel la New York, Essex House, ferme in Kentucky (SUA) si Australia si parti din marele magazin Barney's din New York, relateaza NewsIn.

Cea mai mare parte a acestor printi sunt actionari la fonduri suverane care au cumparat zeci de societati occidentale si au investit in banci, in special Citigroup al carei fond suveran din Abu Dhabi a devenit primul actionar, reaminteste Forbes.

Cel mai tanar monarh este si ultimul in clasament - regele Mswati al III-lea din Swaziland, care la 40 de ani are 200 de milioane.

Cele doua femei de pe lista sunt Elizabeta a II-a a Marii Britanii, care la 82 de ani si cu o avere de 650 de milioane de dolari ocupa locul al 12-lea, si regina Beatrix a Olandei, care are 70 de ani si 300 de milioane de dolari.

Un singur monarh nu domneste peste un teritoriu, ci doar peste supusi - printul Karim Aga Khan, liderul spiritual a 15 milioane de izmaeliti, a carui avere este estimata la 1 miliard de dolari.

Al saselea in clasament, printul Hans-Adam al II-lea al Liechtensteinului, care la 63 de ani are o avere de 5 miliarde de dolari, a avut recent probleme, pentru ca banca familiala LGT a facut obiecul unei anchete, dupa ce serviciile secrete germane ar fi cumparat de la un informator date bancare confidentiale. Printul mai are, de asemenea, aproape 20.000 de hectare de teren in Austria, mai multe palate in centrul Vienei si o colectie de arta antica, precizeaza Forbes.