Doi opozanti inchisi in Belarus, Serghei Parsiukevici si Andrei Kim, au fost eliberati miercuri, la cateva zile dupa eliberarea unui alt opozant, Aleksandr Kozulin, fost candidat la presedintie. Parsiukevici si Kim fusesera condamnati la pedepse de doi ani si jumatate, respectiv un an si jumatate de inchisoare, pentru ca au participat la o manifestatie a antreprenorilor, la inceputul anului.

Parsiukevici a declarat pentru AFP ca a fost eliberat in mod neasteptat, probabil in urma unei gratieri prezidentiale, dupa ce a ispasit sase luni de inchisoare.

La randul sau, Kazulin iesise din inchisoare sambata, dupa ce fusese arestat in 2006 pentru organizarea de proteste dupa realegerea presedintelui Aleksandr Lukasenko.

"Eliberarea lor, daca este urmata de noi etape dorite de noi, deschide posibilitatea reala a unei ameliorari semnificative in relatiile dintre Statele Unite si Belarus", a declarat un purtor de cuvant al Departamentului de Stat, Robert Wood. Un inalt oficial al Departamentului de Stat urma sa mearga in cursul zilei la Minsk pentru a a se intalni cu lideri locali, in urma acestor eliberari, a spus Wood.

Vizita intervenea a doua zi dupa intrevederea de la Soci dintre presedintele Aleksandr Lukasenko si omologul sau rus Dmitri Medvedev, in cursul careia el a laudat reactia "calma, inteleapta si frumoasa" a Rusiei la conflictul cu Georgia, potrivit agentiilor ruse. In urma cu o saptamana, ambasadorul rus la Minsk, Aleksandr Surikov, reprosase aspru autoritatile belaruse lipsa de sustinere publica pentru interventia rusa din Georgia.

In cadrul intalnirii de la Soci s-a decis crearea unui sistem de aparare antiaeriana comuna, dupa ce Statele Unite si Polonia anuntasera ca au ajuns la un acord pentru amplasarea scutului american antiracheta. Oficiali rusi din domeniul apararii au mai discutat in trecut despre posibilitatea amplasarii pe teritoriul Belarusului a unor sisteme antiracheta in scopul contracararii scutului american.
Belarusul, considerat de Washington ultima dictatura din Europa, este un aliat al Rusiei, dar relatiile Kremlinului cu Aleksandr Lukasenko nu sunt dintre cele mai calde.