"Din razboiul din Caucaz, numai blogurile sunt apreciate", ironizeaza bloggerul Nadar, pentru a rezuma tendinta.

Tbilisi a lansat in 7 august o ofensiva militara impotriva separatistilor prorusi din Osetia de Sud. Rusia, ale carei trupe de mentinere a pacii se aflau in zona de conflict, a ripostat demarand o vasta operatiune militara, mult dincolo de granitele republicii autoproclamate.

Pe langa campania militara, cele doua parti au lansat un adevarat razboi al informatiilor, difuzand declaratii contradictorii de multe ori imposibil de verificat si acuzandu-se reciproc de minciuna, ceea ce i-a determinat pe utilizatorii de internet sa caute adevarul pe bloguri.

Kuznetova, o contabila din Poti, povesteste in timp real prin ce trece pe blogul sau, a carui popularitate a crescut mult in ultimele doua saptamani. "Portul a fost bombardat, suntem asezati pe jos pe afara, ne este teama, se spune ca sunt raniti, rugati-va pentru noi", scria ea de pe telefonul mobil in noaptea de 8 spre 9 august. Acest post a primit peste 60 de comentarii. Unul dintre urmatoarele post-uri a primit peste 600.

"Samira, au fost ucisi multi oameni la Poti?", intreaba o cititoare din Sankt Petersburg pe blogul Samirei Kuznetova, care locuieste in portul georgian de la Marea Neagra bombardat de mai multe ori de aviatia rusa. "Toata lumea minte cat poate mai bine, CNN si BBC spun un lucru, presa noastra exact invers. Nu mai intelegem care e adevarul si care e minciuna", spune Tania.

Oleg Panfilov, de la Centrul pentru jurnalism in conditii extreme si un jurnalist critic fata de puterea rusa, se afla la Tbilisi in vacanta la momentul declansarii conflictului. El publica informatii de presa si comunicate georgiene si scurte observatii despre cum se deruleaza viata in capitala georgiana. "Doar aici, la Tbilisi, am simtit forta internetului", scrie jurnalistul. "Ieri, blogul meu a avut peste 14.000 de vizite, azi sunt deja peste 11.000", scria el in 11 august.

Mai multi jurnalisti isi descriu impresiile de razboi de partea oseta. Printre ei, Dmitri Stesin de la tabloidul Komsomolskaia Pravda. "Am filmat cum au fost dezgropati o femeie si cei doi copii ai ei. Am filmat o masina careia i s-a dat foc cu doi copii in ea", spune el, descriind ororile pe care le-a vazut la Thinvali.

Jurnalistul rus ataca organizatia internationala Human Rights Watch, care a pus sub semnul intrebarii bilantul oficial de 1.400 de oseti ucisi in conflict. "Acesti vampiri au crezut ca sunt prea putine victime la Thinvali", scrie Stesin, care a avut in ultimele zile sute de comentarii.

Rolul sporit al blogurilor i-a determinat chiar pe unii sa ceara cenzurarea acestora si publicatiilor electronice.

Peste o suta de bloggeri au semnat o petitie pe artem_akopian.livejournal.com, prin care cereau serviciului de hosting de bloguri Livejournal, sa "identifice si sa puna capat activitatilor tuturor utilizatorilor antirusi", cerere refuzata de companie.