Intr-un articol intitulat "Puncte de vedere" si publicat la Strasbourg, comisarul pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg, condamna "discursul unor responsabili politici si ai presei, discurs xenofob, care trezeste stereotipurile seculare privitoare la romi, ceea ce, la randul sau, 'legitimeaza' actiunile de multe ori violente impotriva romilor".

"Inca o data, ii facem tapi ispasitori", a spus el. "Pretindem din nou ca romii sunt o amenintare pentru securitatea si sanatatea publica. Nu se face nicio diferenta intre cativa delincventi si majoritatea zdrobitoare a populatiei rome", potrivit comisarului, care spune ca este vorba despre "o atitudine rusinoasa si periculoasa".

El a reamintit ca romii au suferit in Europa 500 de ani de "represiune rusinoasa de cand au sosit din India, dupa o indelungata migratie". "Metodele represive erau variate, de la sclavie la masacru, trecand prin asimilarea fortata, expulzare", a reamintit el. "Din nefericire, istoria rusinoasa in aceasta privinta in Europa este uitata si se repeta", a subliniat comisarul.

Fara a cita vreo tara vinovata acum de discriminare fata de romi, comisarul a notat ca "nu este surprinzator ca multi romi sunt neincrezatori fata de societatea majoritara si ca unii considera autoritatile drept o amenintare". "Cand spunem ca trebuie numarati sau ca trebuie luate amprentele, se tem de ce este mai rau", a declarat Hammarberg, in conditiile in care Italia a inceput recensamantul tuturor romilor cu varste de peste 14 ani care traiesc in tabere.