Aceasta facilitate in valoare de 1 milion de dolari care poate depista tsunami-urile produse in regiunea Asiei si a Pacificului a fost propusa de asemenea si pentru regiunea nord-vestica a Australiei.

La Convetia Stiintelor Pamantului din Australia care a avut loc in Perth astazi s-a discutat despre viitoarele proiecte ale Asociatiei Geostiintei Australiene pentru dezvoltarea noii generatii de detectoare de cutremure. Potrivit unui raport al ABC News, noul sistem de monitorizare si depistare a cutremurelor va fi format dintr-o serie de 10 seismografe amplasate langa Marble Bar, la care vor fi adaugate computere care vor micsora timpul de determinare al producerii.

Barry Drummond, seful Asociatiei de Monitorizare a Pamantului si a Geostiintei din Australia a spus la conferinta ca deteminarea momentului X al impactului este cea mai importanta. „In momentul in care cutremurul se produce noi obtinem magnitudinea si locul” .

Dar a adaugat ca parametrii precum: lungimea, viteza si directia nu pot fi determinati decat dupa ce impactul a avut loc. Si se para ca, o miscare mai inceata a placilor tectonice provoaca cele mai grave cutremure. Folosind aceasta tehnologie de determinare a seriilor seismice, grupul de cercetatori au prevestit cutremurul „2004 Boxing Day” si tsunami-ul care i-a urmat si care a devastat Sud-estul Asiei, a fost lung de 1100 de kilometri si a durat 610 secunde deplasandu-se cu aproape 2 km/sec.

El a adaugat ca recentul cutremur din China a calatorit 300 de kilometri timp de 1 min si jumatate cu o viteza de 3 km/ sec. Succesul determinarii acestei informatii le-a dat impulsul de a construi aceast seismograf de langa Marble Bar. In plus, Drummond subliniaza ca noul aparat va da timp auitoritatilor sa alerteze populatia de a apropierea unui tsunami.

„Daca un tsunami produs de un cutremur a avut loc in regiunea de nord sau de est a Australiei noi vom sti de producerea lui cu 6 minute inainte. In 10 minute ii vom cunoaste amplitudinea, cat de mare va fi si apoi cu aceste date vom putea sti cu cel fel de tsunami vom avea de-a face.”, declara acesta pentru ABC Science. Tot el precizeaza despre faptrul ca „ acum avem acces la informatii intr-un minut sau doua. Informatii pentru obtinerea carora acum 20 de ani ne-am fi chinuit ore sau chiar zile si care acum vor fi primite de Managementul Situatiilor de Urgenta din Australia cu 90 de minute inainte ca un tsunami sa loveasca Australia”.

Dispozitivul de avertizare asupra producerii tsunami-urilor consta in determinarea calibrului undelor in adancimea apei. Acest sistem va fi marit cu inca un dispozitiv in Marea Caraibilor, apoi inca doua in sudul si estul Java pentru a se crea un fel de retea.

Dupa ce s-a ocupat de acest sistem in ultimele 12 luni, Drummond a detectat aproape 70 de evenimente pe luna, dintre care unul sau doua, ar fi putut cauza tsunami-uri cu amplitudine destul de mare si crede cu tarie ca aceasta este cea mai buna solutie pentru a impidica sa se mai produca tragedii precum cea din 2004 din Oceanul Indian sau cea care a avut loc anul acesta in China in luna mai.