Este prima descoperire de acest gen facuta la Tustea, localitate cunoscuta pana acum mai ales prin cuiburile cu oua de dinozauri descoperite pentru prima oara in Romania de echipa coordonata de profesorul Dan Grigorescu, de la Facultatea de Geologie a Universitatii Bucuresti. Potrivit profesorului Dan Grigorescu, descoperirea este legata de activitatea desfasurata de geologi in cadrul proiectului geoparcului din Tara Hategului, menit sa duca la dezvoltarea turistica a zonei.

“Este vorba de un fragment din bazinul sau centura pelviana a unui dinosaur erbivor, de talie mijlocie, din familia Tinasauridelor. In tara noastra au trait in jur de 15 specii de dinozauri, iar fragmentul de schelet descoperit la Tustea provine de la o specie de talie mijlocie, dar in acelasi timp fiind cea mai mare din grupul celor aproximativ 15 specii din Romania” a declarat profesorul Dan Grigorescu corespondentului NewsIn, mentionand ca este prima descoperire de acest gen facuta in arealul de cercetare din Tustea.

“Dinozaurii pitici din Tara Hategului”, asa cum sunt cunoscuti in lumea stiintifica datorita dimensiunii lor mai mici decat cea a altor dinozauri din alte parti ale Pamantului, au fost intre cei din urma care au populat planeta inaintea disparitiei lor, petrecuta in urma cu circa 65 de milioane de ani, la sfarsitul Erei Mezozoice. Profesorul Dan Grigorescu spune ca sauropodul caruia ii apartine fragmentul descoperit in premiera la Tustea este un erbivor ce a trait in urma cu peste 65 de milioane de ani, care masura 10-12 metri in lungime si cantarea in jur de sapte tone.

Fragmentul osos a fost descoperit intr-o roca ce urmeaza sa fie decupata din teren si apoi protejata cu ajutorul unui strat gros de ipsos pentru a putea fi transportata in siguranta la Universitatea Bucuresti unde va fi studiat in detaliu, urmand ca mai apoi sa ia drumul unui muzeu de prestigiu. Fosila conservata in straturile de roca va fi prelevata de lectorul Zoltan Csiki, unul dintre colaboratorii apropiati ai profesorului Dan Grigorescu, si care, in teza de doctorat, a alocat un capitol important dinozaurilor sauropozi.

Tustea - Cresa dinozaurilor

Spre sfarsitul anilor '80, la Tustea, prabusirea unei coaste de deal a scos la iveala ceva ca niste mingii de piatra. Batranii isi aminteau oarece povesti despre ciolanele de balaur gasite candva de baronul Franz Nopcsa, dar biloaiele alea pareau sa fie altceva. Satenii au trecut pe langa ciudatenii, le-au privit, s-au mirat si-au scuipat in san si apoi au plecat, in treburile lor. Uluiala a durat pana cand un localnic, inginerul Nicolae Olinescu, l-a anuntat pe prof. dr Dan Grigorescu, de la Catedra de Paleontologie a Universitatii Bucuresti. Pornit pe urmele lui Nopcsa, savantul studia zona inca din 1977. Bineinteles ca profesorul a apreciat imediat descoperirea: ciudateniile aparute erau oua de dinozaur. De atunci, cercetarile au continuat an de an, iar relicvele stravechi au adus Hategul in atentia lumii stiintifice internationale, potrivit Jurnalul National.

Drumul prin Tara Dinozaurilor a inceput abrupt, urgentat de tonul ultimativ al profesorului Grigorescu: "Daca vrei sa vezi ceva cu adevarat interesant, vino maine aici. La Tustea avem un cuib mare cu oua de dinozaur. Pe la pranz il degajam si il invelim in jacket de ipsos, iar dupa aia n-o sa-l mai vezi prea curand". Am inteles: drum lunga€¦ o noapte pe trena€¦ Dimineata eram in comuna General Berthelot, la "puncul de comanda" al paleontologilor. "Baza" lor nu difera cu nimic de imaginea romantica a oricarei tabere stiintifice: o scoala renovata, care este in acelasi timp laborator, depozit pentru "piesele" gasite pe teren, dar si dormitor, bucatarie si sala de mese.

"Cresa" inundata

La Tustea au fost descoperite, pana acum, circa 20 de cuiburi cu oua de dinozauri. Potrivit cercetatorilor, acestea apartin, de fapt, unui Telmatosaurus, o reptila ierbivora care depunea de la doua-trei oua pana la maximum zece in fiecare cuib. Modul in care au fost dispuse cuiburile da impresia unei “crese” in care dinozaurii veneau sa-si aduca puii pe lume. Numele de “dinozauri pitici” pe care cercetatorii l-au dat animalelor care au populat aceste zone, in era Cretacicului, vine de la talia lor mica, datorata faptului ca, pe atunci, Hategul facea parte dintr-un arhipelag din Oceanul Tethis, iar suprafata redusa a insulelor i-a influentat pe majoritatea “locuitorilor”. Se pare ca din cauza inundatiilor frecvente care aveau loc in zona, spatiul de la Tustea nu a fost folosit de multe ori drept loc de depunere a oualor de catre dinozauri, iar o parte din puii, abia iesiti din oua, au murit. Descoperiri de acelasi fel s-au facut si in siturile de la Nalat, Pui si Sanpetru, unde cercetatorii au scos la iveala oase, dar si craniul unui dinozaur, informeaza cotidianul hunedorean Replica.