"In 2018 va incepe era aducerilor de mostre de pe Marte", a declarat directorul programului NASA de explorare a planetei, Doug Mc. Cuistion, cu ocazia publicarii unui raport realizat de Grupul international de lucru privind explorarea planetei Marte (IMEWG).

Asemenea misiuni care ar permite aducerea pe Pamant a unor roci martiene pentru analiza ar putea avea loc in perioada 2018-2023, fiind necesara o cooperare internationala, relateaza MEDIAFAX.
"Este vorba despre un fel de Graal, care reprezinta o adevarata provocare si care necesita o cooperare cel putin transatlantica", a declarat directorul general delegat al Centrului national francez de studii spatiale (CNES), Stéphane Janichewski.

Un asemenea proiect de explorare "nu poate constitui decat un obiectiv politic", intrucat "depaseste aria stiintei, a tehnologiei si a educatiei", a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al Agentiei Spatiale Europene.

O misiune de aducere a unor mostre de pe Marte (MSR), deja planuita cu multi ani in urma, in cadrul unei cooperari intre NASA si CNES, este unul dintre obiectivele majore ale studiului planetei, urmat de cel al unei misiuni umane, planuita pentru 2040.

Expertii de la IMEWG au subliniat in raportul lor ca, "pentru a fi acceptata de comunitatea stiintifica internationala, o asemenea misiune va trebui sa aduca mostre de pe Marte de diferite feluri si alese cu grija".

Acestia amintesc ca interesul fata de studierea planetei consta, printre altele, in faptul ca Marte este "planeta care se aseamana cel mai mult cu Terra din sistemul solar", iar primii 700 de milioane de ani din istoria ei s-au pastrat in geologia sa, spre deosebire de Pamant.