Au fost luate in considerare mai multe variabile: statusul marital, numarula de copii, si viziunea generala a intervievatilor asupra valorilor morale cum ar fi adulterul sau contraceptia. Cercetatorii au descoperit astfel ca religiozitatea unui individ nu mai poate fi explicata doar din prisma varstei, a genului sau a constiintei.

Weeden sustine ca de fapt, oamenii sunt credinciosi si pentru ca in comunitatile religioase, riscurile adulterului sunt reduse. Indivizii din comunitatile crestine puternice adopta monogamia si un model de gandire traditionalist si patriarhal. Daca isi aleg neveste din comunitati religioase, barbatii sunt convinsi ca e mai putin probabil sa evite pierderea investiilor pe care le fac in casnicia lor, in timp ce femeilor li se da siguranta ca nu vor ramane singure si lipsite de resurse.

“Casatoria sub forma de ‘contract’, devine mult mai sigura in comunitatile religioase, pentru ambii parteneri. Pentru ca in astfel de grupuri, te inconjori de oameni ce impartasesc convingerea ca cel mai rau lucru pe care il poti face este sa iti parasesti partenerul sau sa il inseli cu altcineva”.

Sursa: www.newscientist.com