Activisti austrieci pentru apararea drepturilor animalelor militeaza pentru ca Pan, un cimpanzeu in varsta de 26 de ani, sa fie declarat in mod legal drept persoana. Dupa ce initiativa a fost respinsa, ei au anuntat ca vor face apel la Curtea Suprema de Justitie din Austria, informeaza Associated Press.
Dupa ce au demarat o campanie rasunatoare, afisand imagini cu cimpanzeul Pan in posturi umane, activistii austrieci pentru apararea drepturilor animalelor s-au decis sa mearga in fata instantei, pentru a obtine recunoasterea oficiala a umanitatii primatei. Astfel, cimpanzeul Matthew Hiasl Pan a ajuns sa se plimbe prin tribunale, insotit de membrii unei organizatii pentru apararea drepturilor animalelor, pentru a-si sustine cauza.
Prietenii lui Pan au solicitat ca printr-o decizie judecatoreasca, cimpanzeul sa fie declarat drept persoana. Un judecator provincial din orasul Wiener Neustadt a refuzat dorinta lui Pan de a-si urma stramosii pe scara evolutiva de la primate spre omul modern, sustinand ca activistii pentru drepturile animalelor din Viena nu au nici un argument legal pentru a-l reprezenta in instanta pe Pan.
Mai mult, acesta ar fi dorit sa poarte o discutie chiar cu pretendentul la statutul de om, dar acest lucru nu a fost posibil. Acesti activisti doresc ca lui Pan sa-i fie recunoscut statutul de persoana pentru a i se putea numi un tutore legal, care sa aiba grija de nevoile sale si sa-i apere interesele. Unul dintre acestia, Martin Balluch, insista ca Pan este “o fiinta cu anumite nevoi si interese” si acuza sistemul juridic austriac ca e prea rigid.