Pana la trei ani, Tom a trecut deja prin iad: pana la aceasta varsta a fost operat de 10 ori la cap, iar doctorii au fost nevoiti sa-i extirpe jumatate de craniu din cauza unei infectii. Cu toate astea, medicii s au declarat impresionati de progresele pe care le-a facut Tom. Dar pericolul il pandeste in fiecare moment pe Tom: o simpla cazatura sau o minge ratacita care l-ar lovi in cap l-ar putea ucide. Pentru a-i proteja viata, medicii i-au creat o casca acoperita cu spuma, care are proprietatea de a absorbi socurile.

Micutul este obligat sa mai poarte casca cel putin un an pana ce doctorii vor decide ca a venit momentul pentru o noua operatie, de data asta pentru a reconstrui craniul. "Indiferent de ceea ce fac, mereu sunt foarte atenta la comportamentul lui. Sunt permanent atenta la pericolele din jurul lui", a declarat mama copilului, Wendry Trueman. "Fiecare pas pe care il face trebuie analizat de noi si nu putem sa-i dam voie sa se joace cu alti copii care sar sau au o minge", a adaugat mama.

Medicii de la Clinica de chirurgie reconstructiva din Oxford au declarat ca Tom este primul pacient care supravietuieste fara o parte atat de mare a craniului.

Dar, in mod miraculos, craniul a inceput sa se refaca. "Nu cunosc un alt caz de refacere a craniului. Tom nu numai ca supravietuieste, dar se simte foarte bine. Nu pot spune cat va mai avea nevoie de casca care sa-i protejeze creierul. Asta depinde de viteza cu care se reface craniul lui", a declarat, pe un ton optimist, pre-sei britanice, chirurgul plastician Steve Hall de la Clinica de chirurgie reconstructiva din Oxford.