Varful de lance, descoperit de arheologi in urma cu peste trei ani intr-o comuna din Alba, poate fi vazut, pana la mijlocul lunii viitoare, intr-o expozitie deschisa in cadrul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia.

Arheologul Ilie Lascu, care a facut parte din echipa care a descoperit obiectul, a declarat, duminica, potrivit MEDIAFAX, ca este vorba de o unealta paleolitica, datata undeva la 50.000-35.000 de ani inaintea erei noastre. Lascu a spus ca obiectul confectionat din roca a fost folosit mai intai ca varf de lance, iar apoi, dupa ce s-a deteriorat, a fost folosit ca unealta pentru razuirea blanurilor de animale.

Potrivit sursei citate, artefactul are o vechime de peste 40.000 de ani si este cel mai vechi obiect produs de om descoperit pe teritoriul judetului Alba.

Varful de lance a fost gasit in 2009, in urma unor sapaturi arheologice desfasurate in zona localitatii Pianu de Jos. Arheologii albaiulieni sustin ca obiectul este cu atat mai inedit cu cat a fost descoperit in sol si nu intr-o pestera, locul unde sunt descoperite de obicei astfel de artefacte din paleolitic.