Chiar daca metoda este inca departe de a putea fi aplicata la om, ea a permis depasirea unui obstacol major in medicina reproductiva: crearea de ovule (sau ovocite) viabile pentru femeile care nu produc astfel de celule.

Savantii de la Universitatea din Kyoto, care au realizat acest studiu, s-au bazat pe propriile lor studii realizate in 2011: atunci, ei au creat celule spermatice obtinute tot din celule susa.

Ei au actionat asupra unor gene prezente in celulele susa pentru a le transforma in celule foarte asemanatoare de cele care genereaza sperma la barbati si ovocite la femei, scrie MEDIAFAX.

Ulterior, cercetatorii niponi au reconstituit un ovar pe care l-au transplantat la o femela soarece, in corpul careia celulele au evoluat pana cand au devenit ovocite complet dezvoltate. Acestea au fost extrase, fertilizate in vitro si apoi reimplantate intr-o femela purtatoare.

Soriceii obtinuti din aceste ovocite s-au nascut sanatosi si au putut sa se reproduca la randul lor.

"Cercetarile noastre reprezinta o baza solida pentru a studia si a reconstitui in vitro dezvoltarea celulelor reproducatoare feminine, nu doar la soareci, ci si la alte mamifere, inclusiv la oameni", a declarat coordonatorul studiului, Katsuhiko Hayashi.