Se pare ca drojdia denumita "saccharomyces eubayanus" a fost transportata in urma cu 500 de ani, de pe o plaja din America de Sud, pe o bucata de lemn sau in stomacul unor muste drosofile, pentru a ajunge intr-o pivnita sau o manastire din Bavaria, unde fabricantii de bere isi pastrau produsele, sustin cercetatorii americani.

Drojdia "emigranta" a fuzionat cu o "verisoara" indepartata, "saccharomyces cerevisiae", o drojdie utilizata cu milenii in urma in Europa si Asia, pentru cresterea aluatul de paine si pentru fermentarea vinului si a berii.


Drojdia hibrid care a rezultat a permis obtinerea de bere blonda, denumita "lager" inca din secolul al XV-lea in Bavaria, potrivit studiului publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de MEDIAFAX.

Toate cercetarile efectuate pe specii de drojdii cunoscute - peste 100 - au esuat pana la acest studiu. "Cautam aceasta dovada de cateva decenii", a spus Chris Todd Hittinger, profesor de genetica la Universitatea Wisconsin din Madison, coautor al studiului.