Acest calcul rezulta dintr-o noua procedura de datare cu izotopi de plumb si de neodim, descoperiti intr-un esantion de anortozit, cea mai veche roca din scoarta lunara, scrie MEDIAFAX.

Potrivit uneia dintre cele mai importante teorii despre formarea Lunii, satelitul natural al Terrei a aparut in urma impactului dintre un obiect de marimea unei planete mici si Pamant.

Aceasta coliziune ar fi smuls cantitati mari de materie de pe Terra, roci si magma, care s-ar fi aglomerat apoi pentru a forma Luna. Suprafata ei ar fi fost initial doar un imens ocean de magma care s-a racit ulterior.

"Varsta extraordinar de mica a acestui esantion lunar semnifica fie ca Luna s-a solidificat semnificativ mai tarziu decat se credea pana acum, fie ca noi trebuie sa ne revizuim complet modul de a intelege istoria geologica a Lunii", a declarat Richard Carlson, de la Institutul Carnegie din Washington.

Daca noua datare a esantionului lunar este exacta, acest lucru inseamna ca cele mai vechi zone din scoartele terestra si lunara s-au format aproximativ in acelasi timp, la putin timp dupa un impact urias.

Acest lucru corespunde varstei depozitelor care contin cel mai vechi mineral terestru, zirconiu, descoperite in vestul Australiei.