Comisia Europeana a dat deja aprobarea finala necesara construirii laserului din Cehia, urmand ca celelalte doua, din Ungaria, respectiv Romania, sa fie aprobate de guvernele de la Budapesta si Bucuresti.

„Asteptam sa fie trecut pe lista de proiete a Guvernului finantate pe fonduri structurale. Proiectul e gata si semnale pozitive sunt”, a declarat pentru B365.ro directorul Institutului de Fizica Nucleara, Nicolae Zamfir. Practic termenul de finalizare trebuie sa nu depaseasca 2015 pentru a beneficia de finantare structurala.

Potrivit NewScientist, cele trei lasere ce depasesc cu mult capacitatea celor deja existente in lume. Proiectul, intitulat Extreme Light Infrastructure, constituie un prim pas pentru construirea unui laser mult mai puternic, care va incerca sa atraga particulele din vacuumul spatiu-timp.

Fiecare va emite pulsatii ce vor atinge puterea de 10 petawati – de cateva sute de ori mai multa putere decat cea folosita la acest moment de intreaga civilizatie umana.

Aceste pulsatiii vor dura 1.5 x 10-14 secunde, mai putin de o zecime din timpul necesar luminii sa traverseze diametrul unui fir de par uman. Fiecare laser dintre cele trei va costa 400 de milioane de dolari, iar designul fiecaruia dintre ele va diferi in functie de scopul fiecaruia. Laserul de la Magurele va fi folosit pentru a efectua cercetari in fizica nucleara.

Potrivit Descopera.ro, fiecare laser va efectua diferite experimente in fizica de energie inalta, printre care accelerarea particulelor folosind pulsatii de laser, studierea nucleilor din atomi si folosirea de pulsatii pentru a studia dinamica evenimentelor extrem de rapide ce au loc in cadrul atomilor. Proiectul constituie cel mai mare proiect stiintific din istoria Romaniei.