In Marea Britanie, numarul persoanelor diagnosticate cu rinita alergica a crescut cu o treime intre 2001 si 2005, informeaza bbc.co.uk.

"Experimentele pe care le-am facut demonstreaza ca dioxidul de carbon are efecte asupra copacilor, acestia producand mai mult polen" spune Annette Menzel de la Universitatea din Munchen.

A fost luata in discutie si posibilitatea ca arborii sa produca mai mult polen din cauza temperaturilor crescute. Dar comparand nivelul polenului din zile mai reci cu cel din zile calde s-a ajuns la concluzia ca temperatura nu influenteaza fenomenul in vreun fel.

Cea mai interesanta descoperire din cadrul studiului este aceea ca exista o cantitate mai mare de polen in zonele cu concentratii crescute de dioxid de carbon din orase, dar nu si in afara lor. Cercetatorii sugereaza ca fenomenul s-ar putea datora duratei mai mari de viata a moleculelor de ozon in afara zonelor urbane, scrie MEDIAFAX.

Durata mai lunga a sezonului in care plantele si copacii produc polen ar putea fi legata si de introducerea in unele tari a unor specii noi de arbori, de pe alte continente, considera cercetatorii. Multi dintre acesti oameni de stiinta sunt implicati in eforturi ample de limitare a impactului daunator al omului asupra naturii.