Lungimea degetelor este determinata inca din viata intrauterina si este asociata cu nivelul de testosteron inainte de nastere, potrivit studiului realizat de cercetatorii de la Universitatea din Warwick si de la Institute of Cancer Research din Marea Britanie, scrie MEDIAFAX.

O expunere mai mica la testosteron este asociata cu un index mai lung, acest fenomen avand efect de protejare in ceea ce priveste cancerul la prostata. La studiu, efectuat intre anii 1994 si 2009, au participat 1.524 de pacienti atinsi de cancer la prostata si 3.044 de persoane sanatoase, carora li s-a analizat forma mainilor.

  • Peste jumatate dintre participantii la studiu aveau indexul mai scurt decat inelarul
Participantii al caror inelar era mai scurt decat indexul prezentau un risc de a dezvolta un cancer la prostata mai mic cu 33%, iar in cazul persoanelor cu varsta sub 60% riscul era redus cu 87%, potrivit studiului.

"Lungimea indexului ar putea fi utilizata ca un test simplu pentru stabilirea riscului de cancer la prostata, in particular pentru barbatii cu varste sub 60 de ani", a spus Ros Eeles, unul dintre autorii acestui studiu. Acest factor insa trebuie combinat cu altii, precum cei familiali si genetici.

Barbatii cu un index mai scurt decat inelarul - cum este cazul a jumatate din populatie - nu trebuie sa se inspaimante, potrivit specialistilor Prostate Cancer Charity din Marea Britanie. Rolul expunerii hormonale intrauterine a fost pus in asociere si cu alte boli, precum artroza si cancerul mamar.

  • Doar lungimea indexului nu este suficienta insa pentru a diagnostica un cancer la prostata

Depistarea sistematica a cancerului constituie un subiect controversat. Unii experti spun ca acest lucru poate conduce la un supradiagnostic si la supratratarea unui cancer care poate nu ar fi evoluat niciodata si in urma careia raman sechele importante - incontinenta urinara, tulburari de erectie.