Majoritatea clientilor celebrelor cafenele unde se poate fuma legal marijuana sunt tineri, turisti, fdar oarte putini olandezi. Desi functionarea acestor oaze de "fericire legala" le aduce olandezilor doua milioane de turisti anual, acest beneficiu a crescut in ultima vreme si rata criminalitatii si a traficului de droguri "grele", atat in interiorul lor, cat si pe strazi, potrivit New York Times.

In acest oras micut si pitoresc din sudul Olandei, se perinda anual milioane de turisti ai drogurilor, cu scopul de a vizita toate cele 13 cafenele unde pot cumpara diverse sortimente de marijuana fara a se trezi dupa gratii. Insa, recent autoritatile olandeze, pare ca s-au saturat de acest tranzit turistic, iar in incercarea de a reduce ratele criminalitatii, Maastricht vrea sa reduca accesul in cafenele, olandezii fiind singurii care vor avea acces. Cu siguranta, daca aceasta politica va prinde in acest oras si celelalte o vor aborda.

Se pare ca demersurile in acest sens au inceput deja, luna trecuta, cand Curtea de Europeana de Justitie a emis o hatarare prin care "narcoticele, incluzand canabisul, nu sunt bunuri ca oricare altele, iar vanzarea lor nu beneficiaza de libertatea de miscare garantata de legislatia europeana".

Oficialii orasului au declarat ca au privit cu oroare cum aceasta politica de toleranta adresata tinerilor olandezi s-a schimbat pe parcurs, devenind locul de refulare a tuturor turistilor din intreaga lume, care vad Olanda ca pe o tara a libertatii totale in ceea ce priveste consumul de droguri. Astfel municipalitati precum Maastricht, care este un punct usor de acces din tari precum Belgia, Franta sau Germania, au devenit un fel de retea regionala a aprovizionarii cu droguri.


Spre exemplu, anul trecut, doua orasele olandeze, Rosendal si Bergen op Zoom si-au inchis "coffe shop-urile" dupa ce s-a demonstrat ca majoritatea clientilor erau straini.