"Avem o unitate experimentala care ii trateaza pe soldatii cu stres post-traumatic folosind o serie de solutii neconventionale, inclusiv aromaterapia, acupunctura, iar acestea dau rezultate promitatoare", a afirmat Gates, la o intalnire cu sotiile militarilor, la Fort Riley, in Kansas, informeaza NewsIn.

Stresul post-traumatic poate provoca tulburari de memorie si emotionale, in functie de tipul de evenimente traumatice la care este expusa o persoana. Un studiu publicat in ianuarie de revista New England Journal of Medicine arata ca soldatii americani din Irak care au primit o doza de morfina in prima ora dupa ce au fost raniti sunt mai putin expusi la riscul de a suferi de stres post-traumatic.

Pe de alta parte, secretarul american al apararii a anuntat sambata ca intentioneaza sa reduca cheltuielile Pentagonului, din cauza crizei economice cu care se confrunta Statele Unite. Robert Gates a declarat ca obiectul sau este o reducere a cheltuielilor Pentagonului cuprinsa intre 10 si 15 miliarde de dolari pe an din bugetul de aproximativ 550 de miliarde de dolari, ceea ce ar permite finantarea programelor de modernizare militara.

"Atata timp cat trupele noastre sunt in Irak si in Afganistan, Congresul si presedintele vor examina cu atentie posibilitatea unei noi operatiuni militare, care ne-ar costa 100 de miliarde de dolari pe an", a declarat respnsabilul american.

Seful Pentagonului a insistat, de asemenea, pe necesitatea rducerii cheltuielilor birocratice din ministerul pe care il conduce. "O cerere pentru o unitate de caini in Afganistan, sau pentru orice alta unitate, trebuie sa treaca pe la nu mai putin de cinci generali inainte de a fi examinata, validata si in final aprobata", a adaugat Robert Gates.