Intr-o societate tot mai tehnologizata, 84% dintre persoanele chestionate afirma ca stiinta contribuie la imbunatatirea vietii lor de zi cu zi. Studiul subliniaza astfel rolul major al stiintei in societate, intr-un mod unanim in toate tarile incluse in sondaj. Si totusi, stiinta reprezinta o necunoscuta pentru 69% dintre respondenti, iar pentru una din doua persoane constituie o sursa de ingrijorare, potrivit Envy.

"Studiul evidentiaza un paradox", precizeaza Carole Muller, Directoarea Departamentului pentru Consumatori din cadrul TNS. "Desi fiecare constientizeaza utilitatea stiintei, aceasta perceptie este atenuata de o lipsa de informare, de unde si o anumita teama cu privire la posibila putere a stiintei".

Care sunt perceptiile cu privire la stiinta?

Studiul reliefeaza diferentele de cultura stiintifica intre diferite regiuni ale lumii. Intr-adevar, in Europa de Sud, carierele stiintifice sunt considerate mai putin atractive decât in SUA, Africa de Sud sau Regatul Unit. Acestea ii atrag pe 60% dintre britanici si 60% dintre americani, spre deosebire de numai 44% dintre italieni. Stiinta este, de asemenea, plina de satisfactii pentru 60% dintre americani si 60% dintre mexicani, comparativ cu numai 20% dintre francezi.

Profesiile stiintifice fac, de asemenea, obiectul unor motivatii diferite, in functie de tara de origine a persoanelor intervievate: in Statele Unite, salariul este principalul motiv (35%), in timp ce in Europa, carierele stiintifice sunt percepute ca fiind mai putin remunerate (motivatia financiara nu este mentionata decât de 9% dintre respondentii din Italia, 16% in Spania, 18% in Franta). In aceste tari, motivatia este mai degraba legata de provocarea intelectuala (56% in Italia, 52% in Spania si 51% in Franta).

Mai multe despre stiinta ca meserie de viitor cititi pe Envy.ro.