La fel cum alte specii de animale au fost inzestrate cu capacitatea de a se deplasa prin aer si acesti pesti au norocul de a scapa de pradatori printr-un salt deasupra apei. Nu e tocmai un zbor-propriu zis, insa acestia pot ramane in aer si mai bine de 45 de sec, potrivit descoperirilor unei echipe de cercetatori japonezi.

Motivul pentru care au aceasta capacitate este conservarea speciei, doar asa putand sa se apere de pradatorii marini de mare viteza precum pestele sabie, tonul, merlinul si macroul ori scrumbia, informeaza BBC. Doar la suprafata apei acestia se afla in siguranta, protejati chiar si de pescari.

Pestii zburatori sunt o familie de pesti marini, incluzand aproximativ 64 de specii si sunt intalniti in aproape toate oceanele mari, mai ales in apele calde tropicale si subtropicale ale Atlanticului, Pacificului si Oceanului Indian. Potrivit National Geographic, acestia se hranesc in general cu plancton si pentru a zbura se ajuta de 4 asa-zise aripi.

Procesul de zbor incepe prin a prinde viteza chiar de sub apa, cam 60km/h, iar la suprafata apei, pestele incepe sa dea cu viteza din coada si din cele 4 aripi simultan. Uneori reuseste sa se ridice pana la aproape 1.2 m si sa zboare pe distante lungi de aproape 200 m. Pestii zburatori sunt atrasi de lumina, ca majoritatea creaturilor marine, iar pradatorii dar si pescarii profita de acest lucru.