Cercetatorii brazilieni care au prezentat zilele trecute un studiu la congresul anual al Societatii Europene de Genetica Umana sustin insa ca au identificat un alt mecanism care intra in functiune pentru a asigura formarea unor perechi care sa aiba copii inzestrati cu un sistem imunitar capabil sa faca fata celor mai mari amenintari.

Potrivit colectivului condus de Maria Graca Bicalho, profesor la Universitatea din Parana, organul care ne ajuta sa facem alegerea potrivita este... nasul. Involuntar, ii supunem pe partenerii potentiali unui examen olfactiv. Nu, nu unul de tipul "vreau sa stiu daca se spala", ci, mai subtil, suntem – fara sa fim constienti de acest lucru – in cautarea unei persoane a carei amprenta olfactiva sa fie foarte diferita de a noastra.

Cercetatorii au comparat profilurile genetice ale unui numar de 180 de barbati si femei care formeaza 90 de cupluri casatorite, cu profilurile genetice a 304 persoane grupate aleatoriu in 152 perechi virtuale. Oamenii se stiinta si-au concentrat atentia asupra unei portiuni de ADN numita MHC, "complexul de histocompatibilitate majora". MHC indeplineste un rol esential in functionarea sistemului imunitar. Indicii ale tipurilor de gene din MHC-ul unei persoane se regasesc in transpiratie, care miroase diferit, in functie de aceasta compozitie genetica.

Cercetatorii brazilieni au constatat ca intre partenerii casatoriti in realitate (cele 90 de cupluri adevarate), diferentele olfactive erau mult mai mari decat ar fi fost normal daca acest criteriu nu ar fi contat in alegerea partenerului.