Concret, cu cat este amanata mai mult aceasta etapa, cu atat mai putine sunt riscurile unei deceptii amoroase.

Profesorul Robert Seymour de la Universitatea din Londra a explicat in ultimul numar al revistei Institutului de Stiinte Biologice din Marea Britanie ca aceasta formula matematica, denumita teoria jocului, foloseste mai multe principii aplicabile ritualurilor de intalnire intre barbati si femei. Rezultatul argumenteaza ipoteza ca cei mai buni parteneri de sex masculin sunt dispusi sa prelungeasca durata intalnirilor platonice, inainte de a erotiza relatia. Modelul matematicianului britanic se bazeaza pe principiul ca femeile au cele mai multe probabilitati de a inregistra o dezamagire in dragoste din cauza riscului de a ramane insarcinate cu un barbat pe care il cunosc foarte putin si care ar putea sa se sustraga obligatiei de a-si asuma paternitatea si care ar putea sa refuze sustinerea cresterii si educarii copilului.

Totodata, conform calculelor probabilistice, faza de a face curte este decisiva pentru ambele sexe in privinta stabilitatii relatiei dintre parteneri, dar si a optiunilor maritale. Seymour a subliniat faptul ca inclusiv in cazul mai multor specii de animale compromisul de a se ajunge la sex survine doar dupa o perioada mai lunga de timp de coabitare, necesara unei mai bune tatonari reciproce. Dar, spre deosebire de mamifere, oamenii - indiferent de varsta, clasa sociala, habitat sau mentalitati - se curteaza intr-un mod mai sofisticat si subtil, care presupune iesiri frecvente la restaurante sau in cluburi, plimbari romantice prin parcuri, vizionari de filme la mall si spectacole de teatru, activitati care pot dura saptamani sau chiar luni de zile.

"De regula, barbatul este cel care suporta financiar aceasta etapa a tatonarii reciproce, a iesirilor de curtoazie. Insa, ambii parteneri consuma timp si energie, care ar putea fi folosite in alte activitati individuale" - a declarat profesorul Seymour. El a adaugat ca, cu cat mai mare este investitia, cu atat mai mici vor fi costurile unor relationari emotionale negative pe termen lung, explicabil prin faptul ca o cunoastere mai buna pre-maritala implica un schimb mai mare si mai diversificat de informatii despre partener inainte de a decide gradul si modul de implicare afectiva si de finalizare oficiala a relatiei.